Folklustspel på Sollerön i sommaren 2017!

Äntligen! Så är det nog många som förväntansfullt säger just nu. Själv har jag sagt Aldrig i livet när olika människor under mina 25 revyår föreslagit att jag ska skriva ett folklustspel för Sollerön. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i smällande i dörrar, byxor som trillar ner och dass som sprängs. Men revy och folklustspel har mycket gemensamt och man kan alltid ändra sig. Det blir inte mycket dörrsmällande och byxorna behåller alla på, men dasset……!! Ett ganska klassiskt folklustspel alltså. Kanske med mer sång och musik än vad som är brukligt.

Allt kommer att gå av stapeln 20-23 juli på Bengtsgården på Sollerön. En privatägd kringbyggd gård med anor från 1600-talet.

Ensemblen består av 15 personer där alla är duktiga sångare. Amatörmusiker stöttas av inhyrda professionella musiker. Den ena huvudrollen spelas av Solleröns kantor Britt Inger Nilsson den andra av mig själv. Britt Inger och jag har, främst var för sig men även tillsammans, dragit ner många, många skrattsalvor under årens lopp. Helene Lindh från Orsa och Martin Kjellgren från Leksand är ytterligare två lokala, komiska talanger. Det i kombination med massor av bra musik bäddar för succé alltså!

Handlingen:

Två ogifta systrar bor tillsammans på sin släktgård. Gården förfaller och räkningarna hopar sig. De försöker desperat att hitta kreativa sätt att tjäna pengar. Vilka idéer har de? Vilka hemligheter döljer sig i dagens post? Kommer den fruktade kronofogden att dyka upp? Varför kommer Sigbritts dotter plötsligt hem efter 20 års frånvaro? Och vad ska de göra med dasset som plötsligt står mitt på deras gård? Överraskningarna avlöser varandra och skratten blir många när vi får följa systrarna under ett dygn.

En del av dialogen är på sollerömål vilket ger publiken en unik möjlighet att höra detta fornnordiska språk. Lugn, alla kommer att förstå det mesta! Om man öppnar sina öron och sinnen så är det lättare än man tror. Musiken och skådespelarna kommer att guida vidare i handlingen. Kanske har man sett en italiensk opera någon gång? Inte förstått alla ord men ändå enkelt följt med i handlingen?  Här är alla sånger på svenska. Kören/musikerna sammanfattar och leder handlingen vidare. I programhäftet finns en enkel ordlista. Då kan publiken gå hem och öva på detta exotiska språk. Att göra sollerömålet tillgängligt för allmänheten och att uppmuntra de som kan att stolt använda det dagligen är en stark drivkraft för mig.

Tanken är att folklustspelet ska bli årligen återkommande och en möjlighet för Sollerön att visa upp sig, både för varandra och för den breda allmänheten. Därför består större delen av ensemblen av duktiga musiker och aktörer med solleröanknytning. En blandning av amatörer och proffs. Jag bjuder även in till en lokal marknad/mässa i anknytning till föreställningarna. Där kan föreningar, företagare, hantverkare m.fl. visa upp sig och även sälja sina alster om man vill. Man kan även köpa en annons i programhäftet.

/Britt-Liz Jönsson, 070-641 19 28

Sollerökäring, barnboksförfattare, revymakerska och kulturentreprenör

Manus: Britt-Liz Jönsson.  Musik: Mats Jonsson

Medverkande: Britt-Liz Jönsson, Britt-Inger Nilsson, Helene Lindh, Martin Kjellgren, Mats Jonsson, Åsa Sundstedt, Siv Sjöberg, Claes Meyer, Alice Thorsell, Agne Samuelsson, Maria Lindgren m.fl.

Ljud & ljus: Leksell Scenteknik

Tid och plats: 20-23 juli kl 19 på Bengtsgården, Budgatu 31.

Bittis Nöjen i samarbete med Sollerö Sockenförening, Sollerö Hembygdsförening, Mora kommun, Studieförbundet Bilda, Kulturföreningen EJNAR, Bengtsgården, Bodarnas byalag, Folkmusikens hus m.fl

Pressmedelande